Varsinais-Suomen Karjakerhon junnuleiri Kemiön Brusabyssä 23.- 25.6.2008
Jo kahdeksantena vuonna Yrkesinstitutet Sydvästin tiloissa järjestetyllä leirillä oli 33 innokasta 7-13 -vuotiasta vasikkafania oppimassa vasikan käsittelyn ja hoidon perusteita. Leirin aluksi pidettiin luento työturvallisuudesta ja jaettiin MELAn lahjoittamaa työturvallisuus-materiaalia. Lapsilla olikin paljon kerrottavaa siitä minkälaisia tapaturmia heille ja heidän tuttavilleen oli sattunut. Luennon loputtua jaoimme leiriläiset leiriäideilleen, joita tänä vuonna olivat Iina, Leena, Laura, Päivi, Maija ja Elina, ja aloitimme lukujärjestyksen mukaiset opiskelut.

Talutuksen opettaja Sini Ranta ohjasi aloittelevia nuoria vasikan oikean kuljetus- ja talutustekniikan saloihin. Vähän kokeneemmat leiriläiset harjoittelivat kiinnittämään huomiota omaan esiintymiseensä kehässä ja opettelivat mm. tuomarin käsimerkkien ymmärtämistä. Klippauksen opettaja Nina Nieminen neuvoi ryhmä kerrallaan kuinka vasikan karvojen ajo aloitellaan ja leiriäidit kertoivat vasikan pesusta.

Sillä välillä pari ryhmää kävi keittiöllä valmistelemassa iltapalaa. Kun koko päivä oli aherrettu kuka missäkin opiskelussa, niin kello seitsemän aikoihin olikin jo mukava keskittyä iltaohjelmaan ja erittäin maukkaaseen pitsa-iltapalaan.

Toisena päivänä lypsyvuorolaisilla kello herätti jo ennen kuutta navetalle. Aamulypsyn jälkeen päiväohjelma jatkui taas lukujärjestyksen mukaisesti. Klippauksessa edettiin viimeistelyyn ja selkälinjaan. Talutusharjoituksetkin alkoivat jo sujua, kun puuha tuli vasikoille tutummaksi. Harjoiteltiin myös eläinkuvausta, millaisessa asennossa eläimen pitää olla ja kuinka se näyttäisi kuvassa parhaat puolensa. Rehupolku ja solmukoulu kuuluivat tämän päivän ohjelmaan ja niissä olikin visaisia tehtäviä. Päivällä Valion Startti-rehuista Kemppi kertoi lapsille vasikan hoidosta ja ruokinnasta. Ehdittiinpä välillä laulamaankin. Iltapala meni kuin kuumille kiville, sillä tarjolla oli vohveleita kermavaahdon ja hillon kera sekä dippailtavaa.

Seuraavana aamuna jännitys oli käsin kosketeltavaa, koska vanhemmat olivat tulossa katsomaan leirikilpailua. Jokainen ryhmä sai tehtäväksi esittää vanhemmille ennen kilpailua leirillä opittuja asioita. Hyvin lapset tehtävästään suoriutuivat ja paljon oli jäänyt mieleen. Leirikilpailu vietiin läpi aurinkoisessa säässä. Hiukan huumoriakin saatiin viimeisessä ryhmässä, jossa oppilaitoksen opiskelijatytöistä yksi talutti hiehoa, jota ei oltu lainkaan talutettu ja taluttajakin oli kehässä ensimmäistä kertaa. Molempien suoritus oli kyllä papukaijamerkin arvoinen!

Kilpailun loputtua siirryimme oppilaitoksen ruokalaan "mitalikahville", jota nautittiin lasten tekemien täytekakkujen kera. Vuorossa oli paitojen jako leiriläisille ja koko leirin päättänyt leiriläisten kuoron laulama Minun ystäväni -laulu. Haikein mielin lähetin jälleen leiriläiset koteihinsa, mutta hiukan lohdutusta toi innokkaiden lasten "Nähdään ensi kesänä!" -huudot.
Sitä minäkin toivon. Nähdään ensi kesänä!

Hanna Jaala
V-S karjakerhon junnuvastaava
Eläinkuvauksen harjoittelua
Naruriimunteko onnistui!